Laske paljonko maksat kiky-maksuja
Kiky-kellon laskuri kertoo, paljonko kiky-sopimus on sinulle jo maksanut vuoden 2017 jälkeen ja paljonko se tulisi vielä maksamaan, jos työskentelisit nykyisellä palkallasi alimpaan mahdolliseen eläkeikääsi saakka. Laskuri on laadittu vuosina 1959–2004 syntyneille. Tarkimman arvion laskuri antaa vuosilta 2017–2022 niille, jotka olivat näinä vuosina työelämässä. Jos et ollut vuosina 2017–2022 työelämässä, merkitsethän keskimääräiseksi kuukausipalkaksi 0 €/kk.
Laskuri ei huomioi mahdollisia poissaolojaksoja työelämästä, kuten sairaslomia, työttömyyttä tai vanhempainvapaita, koska näiden määrä, kesto ja sijoittuminen työuran aikana vaihtelevat paljon yksilöllisten tekijöiden, koulutuksesi, sukupuolesi ja toimialasi perusteella. Laskelma on siis viitteellinen. Palkan vuotuinen reaalinen kasvu on laskurissa oletettu 1,2 % suuruiseksi, mikä on maltillisena pidettävä arvio.
Vuosien 2017-2020 vaikutusten osalta on huomioitu työajan pidentäminen palkatta ja julkisella sektorilla toteutettu lomarahojen leikkaus. Kikyssä palkansaajien työaikaa pidennettiin vuosittain 24 tuntia ilman korvausta, mutta kaikki työnantajat eivät ottaneet tätä käyttöön. Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja leikattiin vuosien 2017–2019 aikana yhteensä 30 %. Laskuri olettaa kiky-tuntien ja lomarahaleikkausten päättyneen vuonden 2020 puoliväliin mennessä. Aivan kaikkien työehtosopimusten osalta näin ei kuitenkaan ole.
Onneksi olkoon!
Maksamalla kikystä palkansaajat olemme yhdessä tukeneet työnantajia yhteensä jo kohta 12 miljardilla eurolla. Alta näet oman tähänastisen osuutesi näissä talkoissa ja paljonko tulisit vielä työurasi aikana vuoden 2022 euroissa työnantajia tukemaan. Mieti, mitä olisit voinut jo hankkia tähän mennessä kikystä maksamillasi euroilla ja mitä kokonaissummalla saisit. Eduskuntavaalit järjestetään 2.4.2023. Silloin on seuraava mahdollisuus kertoa, haluatko jatkaa maksamista.